От сряда Мария Габриел е в неплатен отпуск в качеството си на

...
От сряда Мария Габриел е в неплатен отпуск в качеството си на
Коментари Харесай

България трябва да посочи нов кандидат за еврокомисар, ако Мария Габриел стане премиер

От сряда Мария Габриел е в неплатен отпуск в качеството си на еврокомисар с сектор " Иновации, научни проучвания, просвета, обучение и юноша ".

Докато Габриел е в отпуск, нейните отговорности ще бъдат поети от заместник-председателите на Европейска комисия Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас, заяви пред Българска телеграфна агенция представител на Европейската комисия.

Трябва ли България да излъчи нова кандидатура за еврокомисар, в случай че Габриел стане министър-председател?

Към момента отговорът от Еврокомисията е следният: " Няма да допускаме какво следва и какви стъпки биха били нужни по-нататък. По принцип процедурата за определянето на претенденти за еврокомисари планува всяко държавно управление да направи предложение - българските управляващи би трябвало да изпратят предложение ".

Известно е, че Мария Габриел е информирала председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за решението си да вземе неплатен отпуск и да одобри номинацията на ГЕРБ за министър-председател.

Формално Европейска комисия ще информира Европейския парламент и на Съвета на Европейски Съюз, че Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас краткотрайно поемат нейните отговорности.

Мандатът на настоящия състав на Европейската комисия изтича през октомври 2024 г. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР